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DRAFT STAFF RESPONSES TO ISSUES RAISED IN THE PROPOSED REVISED RPPC REGULATIONS 
 
Effective Date of Regulations 
 
Issue:  Some product manufacturer representatives and some container manufacturers say it will take 
time, up to five years, for containers newly impacted by changes in the RPPC regulations to be brought 
into compliance with the changes. 
 
Response:  The proposed effective date of these regulations is January 2013, the start of the first full 
calendar year after the regulations are approved.  This is consistent with other regulations that have a 
calendar year measurement period, such as the Disposal Reporting System regulations.  The California 
Integrated Waste Management Board (CIWMB) specified that the Disposal Reporting System regulations 
became effective at the start of the calendar year following submission to the Office of Administrative 
Law.   
 
That means the first time a manufacturer could be notified they were in a precertification pool of 
product manufacturers that could be selected for certification is March 2013.   The pre-certification 
process provides product manufacturers with one year’s advance notice that they have been identified 
as a product manufacturer and may be required to certify compliance. The advance notice provides 
product manufacturers the opportunity to identify and resolve various compliance issues prior to 
submitting a certification, if and when selected.  Under the adopted revised regulations, the first time a 
product manufacturer that was in the precertification pool could be notified they have been selected to 
certify compliance is March 2014.  The certification would be for calendar year 2014 and would be due 
in April 2015 (or May 2015 with an extension).  This is more consistent with the  Economic and Financial  
Impact Analysis (EFIA) timeframe for costs to replace jigs, dies and molds (Class #30.21) which has an 
asset life of three and a half (3½) years.  Information on the equipment costs is from manufacturers that 
responded to the Department's 2008 RPPC survey used to prepare the EFIA.   
 
Increased Number of Containers Will Be Subject to the RPPC Regulations 
 
Issue:  Some product manufacturer representatives and some container manufacturers say that to add 
another 357 million containers (including heat sealed and containers not made entirely of plastic that 
will now be subject to the program) goes against the legislative intent of the legislation to have a 
program that is manageable to implement.  Some product manufacturers and container manufacturers 
say there is not sufficient postconsumer resin to meet the revised RPPC requirements. 
 
Product manufacturers say the former CIWMB chose to limit the definition of containers covered by the 
RPPC regulations due to the ambiguity of the law and the foreseen problems as was explained in the 
1994 Final Statement of Reasons.  The Department continued to struggle with identifying containers and 
product manufacturers; has received few completed certification forms from regulated manufacturers; 
and has proceeded with very few enforcement actions.   Plastic reprocessors and environmental groups 
say that virtually identical containers excluded from the existing RPPC requirements should be included 
in the revised regulations. 
 
Response:  The existing regulations create an unlevel playing field.  The current regulatory definition 
includes some containers (for example: buckets with plastic handles and reclosable clamshells) that are 
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regulated, while other almost identical containers (for example: buckets with metal handles and “heat 
sealed” clamshells) are not regulated.  
 
The 1994 Final Statement of Reasons for the original RPPC regulations (14 CCR Section 17943 (b)(30)) 
says a broad determination causes implementation problems and it is necessary to refine the definition 
of an RPPC. However, based on experience in RPPC certification cycles in the intervening years and the 
broad definition of an RPPC in Public Resources Code (PRC) Section 42301(f), the Department adopted 
revised regulations that still fall within the statutory definition.  The proposed amendments are 
necessary to provide clarity and to create a level playing field that sets the same standards for almost 
identical containers that have the same landfill disposal impact and capacity for being source-reduced or 
made of postconsumer materials with a slightly different design.  
 
The Department has always asked a very small percentage of product manufacturers to certify RPPC 
compliance in a given certification cycle.  Under the adopted revised regulations, the Department will 
continue to use this approach.   
 
The Economic and Financial Impact Analysis indicates that, combined, all of the containers impacted by 
the amended regulations use 100.1 million pounds of resin.  Only 17.76 million pounds of postconsumer 
material is needed for manufacturers to comply with the amendments.  For California-based 
manufacturers only 4.4 million pounds of postconsumer material is needed.  According to the Beverage 
Container Sales and Recycling Data, Californians recycled 426.5 million pounds of beverage containers in 
2010.  The American Chemistry Council and the Association of Postconsumer Plastic Recyclers’ 2010 
United States National Post-consumer Plastics Bottle Recycling Report states that 2.58 billion pounds of 
plastic bottles were recycled in the United States.  Nearly 99 percent of the recycled bottles are PET and 
HDPE resin types. 
 
 
Eliminating Postindustrial Material from the Definition of Postconsumer Material 
 
Issue:  Some product manufacturer and some container manufacturers say  there will be negative 
impacts if postindustrial material no longer counts as postconsumer material and cannot be used to 
meet the most commonly used compliance option, 25 percent postconsumer material.  Plastic 
reprocessors and environmental groups say the intent of the law is to increase postconsumer plastic 
markets, not increase use of post industrial plastic, and to reduce RPPC impacts on disposal.  Product 
manufacturers asked that the Department’s definition be linked to the Federal Trade Commission’s 
Green Marketing Guidelines.  
Response:  Neither the PRC nor the proposed language prohibits the mixing of postconsumer, post-
industrial, or virgin resin to achieve compliance with the mandates.  Overall the program's purpose is to 
help create markets for postconsumer material (see PRC Section 42300 (j)), not post-industrial material.   
 
The proposed definition of postconsumer material has been refined to clarify that obsolete or unsold 
products that are commonly disposed (not reused) shall be considered PCM when used as feedstock for 
new RPPCs.  Additionally, rejected finished plastic packaging that has been commonly disposed and not 
reused in the original manufacturing and fabrication process may be considered postconsumer material. 
However, materials and by-products generated from, and commonly reused within, an original 
manufacturing and fabrication process are not considered postconsumer material.  The revisions made 
have reduced the number of concerns with this issue. 
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The Federal Trade Commission’s Green Marketing Guidelines are strictly a voluntary business practice 
and they are not mandated by the Federal government and the Federal government can change the 
Guidelines at any time, so they have not been included in the revised RPPC regulations.  
 
 
Legislative Intent, Strategic Directives and RPPC Requirements 
 
Issue:  Most product manufacturer and container manufacturers say that the revised RPPC regulations, 
particular source reduction, are not consistent with various legislative intents (RPPC intent, global 
warming solutions act intent and California Integrated Waste Management Board Strategic Directive 
intents).  Many plastic processors and environmental groups say that the revised RPPC regulations are 
consistent with RPPC intent and global warming solutions act intent). 
 
Response:  There are multiple legislative and policy intents for Department programs.  The RPPC statute 
requires that source reduction meet several requirements specified in statute (PRC Section 42301(j)).  
The specific RPPC requirements take precedence over general legislative and policy intent language 
from other laws.    
 
 
Reusable Rigid Plastic Packaging Container 
 
Issue:  Several product manufacturers say that the revised RPPC regulations definition of reusable 
container is not consistent with statute.  Many plastic processors and environmental groups say that the 
revised RPPC regulations are consistent with the intent to increase recycled content in RPPCs. 
 
Response:  “Reusable Packaging” is defined in Title 14, California Code of Regulations (14 CCR) Section 
17943(z).  Product manufacturers are concerned that the proposed regulations change the definition of 
reuse to exclude containers that store the original product sold in the container.  There is no intent 
evidenced to exclude certain types of reusable packages (which would also otherwise be a component 
of solid waste generated in the state). There is nothing in the term “original product” that specifies that 
it doesn’t also include the same type of product that is sold with the intent of continuing to store it in 
the original RPPC – the potential impact on the solid waste stream would be the same. Where the 
Legislature intended to exclude certain products, it did so explicitly (see PRC Section 42310.1) and it 
would be incorrect to imply an exclusion from this term used within a definition where there is no 
distinction in the packaging required for the same type of product sold to be used in the same container. 
Therefore, the revised regulation is clarifying this issue by defining original product to also include 
replacement product because there has been confusion over the meaning of this term in the past.  
 
 
Resin Switching as Source Reduction 
 
Issue:  Most product manufacturer and container manufacturers say that the existing RPPC regulations 
have always allowed resin switching as a method to achieve source reduction and that source reduction 
is at the top of the waste management hierarchy.  They say greenhouse gas emissions would be reduced 
if resin switching were allowed. They also say source reduction is the best option for compliance 
because there is not sufficient postconsumer material available for newly added containers.  Most 
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plastic reprocessors say that allowing lighter weight virgin resin to be used for source reduction is 
counter to spurring postconsumer plastic markets, the lighter weight virgin resin can be a contaminant 
that impacts the ability of more commonly recycled resins to meet quality standards and greenhouse 
gas emissions are reduced when recycled resin is used as compared to virgin resins.   Some 
environmental groups say that statute does not allow resin switching as source reduction.  This involves 
two definitions in the revised RPPC regulations:  the definitions of source reduced container and 
material type. 
 
Response:   
Background: 
PRC Section 42301(j): 
(1) "Source reduced container" means either of the following: 

(A) A rigid plastic packaging container for which the manufacturer seeks compliance as of 
January 1, 1995, whose package weight per unit or use of product has been reduced by 10 
percent when compared with the packaging used for that product by the manufacturer from 
January 1, 1990, to December 31, 1994. 

(B) A rigid plastic container for which the manufacturer seeks compliance after January 1, 1995, 
whose package weight per unit or use of product has been reduced by 10 percent when 
compared with one of the following: 

(i) The packaging used for the product by the manufacturer on January 1, 1995. 
(ii) The packaging used for that product by the manufacturer over the course of the first 

full year of commerce in this state. 
(iii) The packaging used in commerce that same year for similar products whose 

containers have not been considered source reduced. 
(2) A rigid plastic packaging container is not a source reduced container for the purposes of this chapter 

if the packaging reduction was achieved by any of the following: 
(A) Substituting a different material type for a material that previously constituted the principal 

material of the container. 
(B) Increasing a container's weight per unit or use of product after January 1, 1991. 
(C) Packaging changes that adversely affect the potential for the rigid plastic packaging 

container to be recycled or to be made of postconsumer material. 

Current 14 CCR Section 17943(b) (14) "Material Type" means broad feedstock categories such as paper, 
glass, plastic or aluminum. "Material type" does not mean individual plastic resins. 

Proposed 14 CCR Section 17943(i) "Material Type" for purposes of this Article means feedstock 
categories, such as, but not limited to, paper, glass, or aluminum and individual plastic resins.  

Analysis: 
PRC Section 18015, added in 1988 and amended in 1989, predating Senate Bill 235 which created the 
Plastic Packaging Containers program, uses the term material to mean a single resin type.    PRC Section 
18015 states: 

(a) All rigid plastic bottles and rigid plastic containers sold in California on and after January 1, 1992, 
shall be labeled with a code which indicates the resin used to produce the rigid plastic bottle or 
rigid plastic container. Rigid plastic bottles or rigid plastic containers with labels and basecups of 
a different material shall be coded by their basic material. 
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The numbers and letters used shall be as follows: 
1 = PETE (polyethylene terephthalate) 
2 = HDPE (high density polyethylene) 
3 = V (vinyl) 
4 = LDPE (low density polyethylene) 
5 = PP (polypropylene) 
6 = PS (polystyrene) 
7 = OTHER (includes multilayer) 
 

(b) A "7" shall appear below the resin abbreviation when the bottle or container is composed of 
more than one layer of that resin. 

 
The Rigid Plastic Packaging Container statutes do reference PRC Section 18015. PRC Section 42301(i) 
defines RPPC "Recycling rate" to mean the proportion, as measured by weight, volume, or number, of a 
rigid plastic packaging container sold or offered for sale in the state that is being recycled in a given 
calendar year, that is one of the following: 

(1) A particular type of rigid plastic packaging container, such as a milk jug, soft drink container, or 
detergent bottle. 

(2) A product-associated rigid plastic packaging container. 
(3) A single resin type, as specified in Section 18015, of rigid plastic packaging container, 

notwithstanding the exemption of that container from this chapter pursuant to subdivision (b), 
(c), or (d)of Section 42340. 

 
PRC Section 42301(l) also indicates that “PETE” polyethylene terephthalate should be defined 
consistently with PRC Section 18015.  

 
For the above reasons, Department staff has determined that the definition for “Material type” in 
regulations should be changed to be more consistent with above referenced existing statutory language. 
 
Both the Economic and Financial Impact Analysis and California Environmental Quality Act Initial Study 
and Negative Declaration concluded that changing the regulation to eliminate resin switching would 
likely result in use of a different compliance option, which would increase the use of postconsumer resin 
and would reduce the amount of carbon dioxide equivalents in avoided GHG emissions by directly 
reducing the amount of virgin resin used to manufacture through the substitution of postconsumer resin 
to meet the 25 percent postconsumer compliance option.   The studies examined indicate that, 
combined, all of the containers impacted by the amended regulations use 100.1 million pounds of resin.  
Only 17.76 million pounds of postconsumer material is needed for manufacturers to comply with the 
amendments.  For California-based manufacturers only 4.4 million pounds of postconsumer material is 
needed.  According to the Beverage Container Sales and Recycling Data, Californians recycled 426.5 
million pounds of beverage containers in 2010.  The American Chemistry Council and the Association of 
Postconsumer Plastic Recyclers’ 2010 United States National Post-consumer Plastics Bottle Recycling 
Report states that 2.58 billion pounds of plastic bottles were recycled in the United States.  Nearly 99 
percent of the recycled bottles are PET and HDPE resin types. 
 
Based on product and container manufacturer comments, the reduced container weights reduce total 
product weights resulting in transportation cost savings.  This indicates that even if resin switching were 
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not allowed as a compliance option, manufacturers will continue to use lighter resins.  Resin switching 
does not hold back the technology to separate and recycle specific resins. 
 
Based on the Department’s waste management experience and comments received from plastic 
recyclers/reprocessors, allowing manufacturer compliance through resin switching will reduce the 
availability of postconsumer material and have an adverse effect on recycling of RPPCs and further 
reduce the amount of postconsumer material available for other manufacturers to demonstrate 
compliance.  Without recycling opportunities the increased amounts of the #3 through #7 resins will 
mean more RPPCs being disposed in California’s landfills or exported out of California and the United 
States.  

 

  

 
 
 


